We hebben 5 basisvoorwaarden voor een goede homepage op een rij gezet:

– Eigen huisstijl
– Eén boodschap naar uw klant
– Scanbare pagina
– Duidelijk menu
– Schrijf actuele teksten

website homepage

1. Gebruik uw eigen huisstijl

De website is natuurlijk niet uw enige communicatiemiddel. Uw onderneming heeft visitekaartjes, advertenties, posters, een bord op de gevel etc. Waarschijnlijk zijn al deze uitingen gebaseerd op uw logo en huisstijl. Overal dezelfde kleuren, hetzelfde lettertype en misschien zelfs dezelfde afgeronde hoekjes of lijnen. Een website die hier naadloos op aansluit, zorgt voor optimale herkenbaarheid. Het lijkt een inkopper, maar er zijn nog steeds veel websites die het bedrijfslogo laten zien, maar verder volledig afwijken van de huisstijl.

2. Eén boodschap naar uw klant

Het is verleidelijk om bezoekers bij binnenkomst op uw website direct zo veel mogelijk te vertellen. Wie u bent, wat u allemaal verkoopt, waarom u dat verkoopt, noem het maar op. Toch is een homepage met allerlei verschillende onderdelen snel onoverzichtelijk of zelfs intimiderend. Bij de voordeur van uw winkel of kantoor vertelt u toch ook niet gelijk uw hele levensverhaal? Maak dus een duidelijke keuze in wat u als eerste wilt communiceren. Het ‘gevoel’ van uw bedrijf? Gebruik dan bijvoorbeeld een mooie foto. Uw uitgebreide assortiment? Toon dan direct een slimme selectie van uw artikelen.

3. Zorg voor een scanbare pagina

Zodra bezoekers op uw homepage komen, ‘scannen’ zij deze binnen enkele seconden om er achter te komen of dit de plek is waar zij moeten zijn. Zelfs als u voor één duidelijke boodschap heeft gekozen, kan de lay-out van de website verwarrend werken. Gevolg: uw bezoeker vertrekt naar een andere website. Er zijn een aantal tips waarmee u uw homepage snel scanbaar maakt: 

Tekst:
– korte teksten (maximaal 2 alinea’s)
– bulletpoints in teksten
– duidelijke koppen
– ruime regelafstand

Vormgeving:
– beperkt aantal kleuren (maximaal 5 verschillende)
– opvallende kleur voor de belangrijkste onderdelen 
– voldoende ruimte voor foto’s en andere afbeeldingen
– herkenbare koppen

4. Zorg voor een duidelijk menu

De homepage van uw website is niet alleen de voordeur van uw website, maar ook een soort wegwijzer. Na de eerste indruk wil de bezoeker meer weten. Wat is hier nog meer te doen? Waar kan ik wat vinden? Zorg dus dat de navigatie (het ‘menu’ van de website) direct zichtbaar en herkenbaar is. De meest gangbare plek voor de navigatie is bovenin of aan de linker zijkant. Gebruik in uw navigatie duidelijke, algemene termen als ‘producten’, ‘behandelingen’ of ‘contact’, zodat bezoekers niet hoeven te raden wat u precies bedoelt.

5. Houd uw teksten actueel

Al is uw homepage nog zo herkenbaar, éénduidig en scanbaar, ook de inhoud van de teksten bepaalt de eerste indruk.

Een homepage met daarop een actie die 2 maanden geleden al afgelopen was, is geen uitnodiging om verder te kijken. Datzelfde geldt voor nieuwsberichten van weken geleden. Op een nieuwspagina kunt u ze eventueel nog laten staan, maar op de homepage ziet een (terugkerende) bezoeker liever actuele teksten.

Een laatste tip: de zin ‘Welkom op onze website’ mag u schrappen. Het maakt uw openingstekst korter en u komt sneller to the point.

Blijf op de hoogte van onze tips!

Wij maken steeds een offerte op maat!

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

Webdesign | Grafisch Ontwerp | Online Marketing

Deel dit artikel met uw netwerkShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin